Hoitamaton kuulonalenema edistää muistisairautta ja lisää riskiä masennukseen – ”Apua lähdetään hakemaan kymmenen vuotta myöhässä”

Sari Toivanen

Hoitamaton kuulonalenema lisää riskiä sekä masennukseen että muistisairauksiin. Teknologia on tehnyt kuulolaitteista miellyttävämpiä käyttää.

Kuulolaitteiden tekniikka on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana valtavasti, ja kuulolaitteet ovat nykyään paljon aikaisempaa miellyttävämpiä käyttää. Aivan aluksi kirkkaampi kuulo voi tuntua kuitenkin oudolta. ”Kuulolaitteeseen totuttelu ei ole aina helppoa, mutta mitä paremmat kuulokojeet, sitä helpompaa tottuminen on”, Toivon Kuulon yrittäjä Sari Toivanen kertoo.

Teknologia on mahdollistanut esimerkiksi kuulolaitteiden yhdistämisen televisioon, radioon ja puhelimeen: kuulokojeella voi siis esimerkiksi puhua puheluita tai kuunnella radiota. Tärkeintä kuulolaitteessa on hyvä äänenlaatu ja käyttömukavuus.

Huono kuulo edistää muistisairautta. Tutkimusten mukaan hoitamaton kuulonalenema voi lisätä riskiä sosiaaliseen eristäytymiseen ja masennukseen sekä huonoon tasapainoon ja kaatumisonnettomuuksiin. Moni välttää sosiaalisia tapahtumia, koska toimintakyky haastavissa kuunteluympäristöissä on heikentynyt. Hoitamaton kuulonalenema lisää myös moninkertaisesti
muistisairauksien riskiä. Lisääntynyt henkinen kuormittavuus, ärsykkeiden puute ja aivojen uudelleenjärjestäytyminen vaikuttavat kykyyn muistaa, oppia, keskittyä ja tehdä päätöksiä.
”Useasti apua lähdetään hakemaan kymmenen vuotta myöhässä. Monesti ikäihminen on itse jo tottunut vähitellen huonontuneeseen kuuloon. Lopulta lähdetään hakemaan apua, kun puoliso tai lapset käskevät”, Toivanen sanoo.

Tällöin puheenerotus on saattanut huonontua, eli puheen kuulee kyllä, mutta siitä ei saa selvää. Korvat saattavat myös herkistyä koville äänille, ja silloin kuulokojeisiin tottuminen voi olla vaikeaa. Tällöin auttaa, jos kuulolaitteessa on mahdollisimman hyvä ja miellyttävä äänenlaatu. Usein julkisella puolella on pitkät jonot ja kuulolaitetta saattaa joutua odottamaan jopa vuoden hoitoon hakeutumisesta. Toivon Kuuloon saa ajan nopeasti noin viikon sisällä tai nopeamminkin, ja asiakasta autetaan asiantuntevasti ja nopeasti. Jos kuulossa havaitaan heikennystä, kuulolaitteen saa heti mukaansa.

Toivon Kuulo on syksyn aikana mukana monenlaisissa tapahtumissa, joista suurin on Oulun Seniorimessut 16. –17.9.23

Tule kuuntelemaan viimeisimmät kuulumiset Toivon Kuulon valikoimasta tai varaa aika kuulontutkimuksiin ajoissa