Huono kuulo voi lisätä masennuksen ja yksinäisyyden riskiä- 84-vuotias Jorma sai kuulolaitteen ja voi taas osallistua kokouksiin

Vastaava audionomi Nina Salmela-Kunnari esittelee Toivon Kuulon malliston nykyaikaisia kuulokojeita, joissa on mallista riippuen paljon erilaisia arkea helpottavia ominaisuuksia, kuten etäsäätömahdollisuus

Nykyaikaiset kuulokojeet ovat huomaamattomia ja helppokäyttöisiä. Sen huomasi myös kolarilainen Jorma, joka sai uuden kuulokojeen kuukausi sitten.

Kolarilainen Jorma, 84 v., napauttaa oikeaa korvaansa kahdesti ja sanoo nimensä. Hän alkaa käydä puhelinkeskustelua, koskematta puhelimeensa. Tämän mahdollistaa uusi kuulokoje, jonka käyttöä hän on nyt opetellut kuukauden päivät. Laite on yhdistetty puhelimeen, jonka kautta hän pystyy esimerkiksi säätämään äänenvoimakkuutta. Laitteessa on pienenpieni mikrofoni, jonka ansiosta myös puhelut onnistuvat suoraan sen kautta.

Ennen kuulokojeen saamista puhelut ja sosiaaliset tilanteet olivat Jormalle hankalia. Puheesta ei tahtonut saada selvää ja usein tuli väärinymmärryksiä.

– Harmitti, kun piti aina hokea, että mitä, Jorma sanoo.

Pikkuhiljaa kotona oleminen alkoi tuntua helpommalta ja sosiaaliset kontaktit jäivät vähemmäksi. Siinä vaiheessa sosiaalisen miehen omaiset alkoivat huolestua.

– Yritimme patistaa isää käyttämään kuulolaitetta, mutta siellä se makasi kirjahyllyssä, poika Janne sanoo.

Aktiivinen elämä palasi

Jorman vasemmasta korvasta katosi kuulo 20 vuotta sitten, kun korvan juuressa tapahtui räjähdys. Oikeassa korvassa kuulo heikkeni niin pikkuhiljaa, ettei Jorma itse ymmärtänyt, miksi läheiset huomauttelivat asiasta.

– Tuntui, että he kärtyävät turhasta ja sitten sitä alkoi itsekin kärtyämään.

Aiemmin saatu kuulolaite tuntui hankalalta, eikä Jorma oppinut käyttämään sitä. Vasta, kun perhetuttu noin vuosi sitten kehui omaa kuulokojettaan, Jormakin kiinnostui asiasta.

– Olin nähnyt kaikenlaisia laitteita, joista roikkui johtoja ja lähetintä piti pitää povitaskussa. En minä sellaista halunnut. Tuttavan kuulolaite näytti niin kätevältä, kun sillä saattoi puhua suoraan puhelimeenkin, Jorma myöntää.

Kuukauden käytön jälkeen Jorma on laitteeseensa tyytyväinen. Kuulokoje ei paina korvaa ja sen voi ladata helposti yön aikana. Hän uskoo, että tyytyväisyys tulee vielä kasvamaankin.

– Onhan se mahtavaa, kun taas kuulee. Kokoustaminen tuttavien kanssa onnistuu paremmin, kun voi itsekin olla mukana vuorovaikutuksessa. Mutta tämän kanssa pitää opetella elämään. Kun aivot eivät ole pitkään aikaan tottuneet käsittelemään ääniä, sille pitää antaa aikaa sopeutua.

Janne-poikakin on iloinen isänsä puolesta. Isästä on tullut taas sosiaalisempi ja aktiivisempi.

– Hän aikoi kesällä vetää mökille sähkötkin, että saa ladattua laitetta.

Vastaava audionomi Nina Salmela-Kunnari Toivon Kuulosta sanoo, että Jorman tarina on hänelle tuttu monen asiakkaan kohdalla. Uskomukset kuulokojeen hankaluudesta elävät edelleen. Siksi laitteen testaaminen on tärkeää.

– Nykyään kojeet ovat niin keveitä ja huomaamattomia, ettei niitä edes juuri näe korvassa. Monissa on myös ominaisuuksia, jotka helpottavat elämää muutenkin kuin kuulon osalta. Esimerkiksi tässä Jorman laitteessa on etäsäätömahdollisuus, jolloin hänen ei tarvitse ajaa Kemiin asti säätämään laitetta, vaan voin tehdä sen täällä toimistolla etäyhteyden kautta.

Hän toivookin, etteivät ihmiset anna huonon kuulon eristää heitä neljän seinän sisään.

– Tutkimustenkin mukaan hoitamaton kuulonalenema voi lisätä riskiä sosiaaliseen eristäytymiseen ja masennukseen. Itselle parhaita hetkiä ovat juuri nämä, kun ihmisille avautuu aivan uusi maailma kuulolaitteen avulla.