Kasvojen eleiden ja ilmeiden tulkinta sekä huulilta lukeminen ovat auttaneet monia kuulonalenemasta kärsiviä pärjäämään arjessa. Oman kuulon huononeminen voi aluksi jopa jäädä huomaamatta. Korona-ajan puhelut, etätapaamiset ja maskit ovat kuitenkin lisänneet ongelmia niin eläkeläisillä kuin työikäisilläkin.
Kasvojen ilmeiden ja eleiden ja huulilta lukemisen yhdistelmä paikkaa sitä, ettei esimerkiksi kaikkia konsonantteja kuule. Niinpä kuulon alenemista ei usein heti edes itse huomaa. Ensimmäisiä merkkejä voivat olla vaikeudet saada puheesta selvää hälyssä ja puhelimessa sekä se, että television ääntä joutuu laittamaan kovemmalle. ”Myös lasten puhe voi käydä epäselväksi, koska he usein puhuvat nopeasti ja heidän äänensä on korkeampi”, kertoo kuuloasioissa jo yli 20 vuoden kokemuksella asiakkaita palveleva audionomi ja yrittäjä Sari Toivanen.
Korona-aika on muuttanut yhteydenpitoa: asiat niin vapaalla kuin töissäkin asiat hoituvat puheluilla ja etäkokouksissakin ollaan usein ilman kameraa, jolloin puhujaa ei nähdä. Lähikohtaamisissa puolestaan maskit peittävät kasvojen alaosan kokonaan. ”Vanhuksilla kuulon ongelmat voivat johtaa yksinäisyyteen ja eristymiseen – jos ei puhelimessa kuule, kommunikointi voi jäädä tosi vähälle. Ja toki korona-aika vaikuttaa myös työssäkäyvien kuulo-ongelmiin”, tietää Toivanen.
Tutkimuksiin ja kuulokojeen hankintaan ei tarvita lääkäriä
Kuulotutkimuksiin pääsy ja kuulokojeen hankinta eivät onneksi vaadi lääkärikäyntiä tai edes jonottamista. Toivon Kuulon liikkeissä Oulussa ja Kemissä palvelevat koulutetut terveydenhuollon ammattilaiset pystyvät hoitamaan kaiken korvien puhdistuksesta kuulontutkimukseen ja yksilöllisen kuulokojeen valintaan.
”Työntekijämme ovat terveyden- tai sairaanhoitajia ja lisäksi käyneet audionomin täydennyskoulutuksen. Pystymme hoitamaan myös vahatulppien poistot korvista. Ennen niiden poistoa kuuloa ei voi tutkia, koska niillä on iso vaikutus kuulemiseen”, kertoo Toivanen.
Emme kuule vain korvilla – kuulokoje ylläpitää aivojen toimintakykyä
Kuulo voi usein huonontua vähitellen, jolloin ihminen itse ei aina sitä huomaa ja apua lähdetään hakemaan monta vuotta myöhässä. Tosiasiassa kuulontutkimuksessa kannattaa kuitenkin käydä ajoissa ja matalalla kynnyksellä, sillä nykytutkimuksen mukaan aivot ovat tärkeässä roolissa puheenerotuksessa. ”Tietyt hermoradat aivoissamme ovat tärkeitä sanoista selvän saamiselle, ja ne alkavat rappeutua, jos kuulon ongelmiin ei puututa”, sanoo Toivanen. Onneksi pitkään jatkuneidenkin kuulo-ongelmien jälkeen hyvästä kuulokojeesta voi yhä saada apua, mutta ääniin tottuminen uudelleen vie aikaa. Siksi esimerkiksi sukulaisenkin kuulosta kannattaa huolehtia ja kannustaa ajoissa tutkimuksiin, vaikka kuulonalenemasta kärsivä saattaa toisinaan vähätellä ongelmaansa.
Kuulokoje voi olla tyylikäs asuste, kuten silmälasit
Uudet kuulokojeet ovat pieniä ja huomaamattomia, mutta niihin saa halutessaan myös koruja ja koristeita. ”Mielestäni kuulokoje on hyvin sama juttu kuin silmälasit. Se on tarpeellinen ja halutessaan siitä voi tehdä myös osan omaa tyyliä ja persoonaa”, vinkkaa Toivanen. Toivon Kuulon kuulokojeita saa kokeilla viikon kotona, ja ne säädetään jokaiselle asiakkaalle yksilöllisesti. Liikkeessä tehtävän perussäädön jälkeen hienosäätöä voidaan tehdä myös etänä.
Huono laite jää piironginlaatikkoon, hyvä lisää elämänlaatua
Hyvä kuulolaite vaimentaa melua ja auttaa saamaan puheesta selvää.
”Melussa kuuleminen on aiemmin ollut iso ongelma, mutta hyvä kuulolaite auttaa muuttamalla ääntä miellyttäväksi ja pehmeäksi”, sanoo Toivanen.Laitteiden ja tekniikan kehitys viime vuosina on ollut huimaa. Uudet ja laadukkaat kojeet voidaan esimerkiksi yhdistää puhelimeen siten, että puhelut saa vastaanotettua helposti suoraan kuulokojeeseen. ”Vanhempi tai peruslaatuinen kuulokoje voi tuntua kovaääniseltä ja jää siksi piironginlaatikkoon. Hyvä koje sen sijaan on mukava käyttää ja sen avulla pysyy sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja harrastuksissa kiinni, eikä joudu elämästä syrjään. Äänenlaatu on siis myös elämänlaatua”, summaa Toivanen.