Näin kaikki alkoi

Sari 2010 (1)

Valmistuin audionomiksi vuonna 1999 ns. ensimmäisestä kuulonhuollon ja teknologian kurssilta, Oulusta. Oli ihan sattumaa ja hyvää tuuria, että satuin hakemaan koulutukseen. Olin aikaisemmin valmistunut sisätauti-, kirurgiseksi sairaanhoitajaksi vuonna 1994 jouluna, ja tämän jälkeen perheemme kasvoi parilla tyttö- lapsella. Olin töissä Postin siivouspalveluissa ja Simon terveyskeskuksessa jonkin aikaa.

Audionomeja kutsuttiin tuolloin kuulontutkijoiksi. Pääsin töihin Länsi-Pohjan keskussairaalaan korvatautien poliklinikalle. Tein aluksi sijaisuuksia, ja sitten avautui vakipaikka, jonka sain vuonna 2003.  Tuolta ajalta muistan, kuinka saimme itsenäisesti päättää, mitä kuulokojeita sovitamme asiakkaille. Kuulokojemerkkejä oli ehkä jopa enemmän kuin nykyään. Maahantuojat kouluttivat meitä hyvin, eikä työtahti ei ollut kovin kiivasta vielä 2000 luvun alussa. Viihdyin työssäni hyvin. Tarkkaan en muista, milloin alkoivat koko Erva- alueen (Rovaniemi, Kemi, Oulu, Kajaani, Kokkola) kuulokojekilpailutukset, jolloin sairaalaan valittiin vain kolme eri kuulokojemerkkiä eli maahantuojaa, ja tietenkin ne, joiden kojeet olivat halvimmat. Samoihin aikoihin kuulokojeiden sovitusmäärät alkoivat lisääntymään hurjasti. Väestö ikääntyi ja ikääntyy edelleen.  samoin lisääntyy tietoisuus siitä, että huonoon kuuloon on saatavilla apua.

Tekniikka kuulokojeissa on mennyt hurjasti eteenpäin. Minä ehdin vielä nähdä ennen vuosituhannen vaihtumista ruuvimeisselisäätöisiä kojeita! Nykyään kaikki kuulokojeet säädetään tietokoneella. Digitaalisuus oli silloin uutta. Tietokoneiden kanssa oli joskus ongelmia. Kuulokojeiden ja tietokoneen välillä oli johdot, ja kaikille kuulokojeille oli omat johdot, ohjelmat ja ohjelmointilaitteet. Nyt ollaan langattomassa maailmassa; kojeet toimivat bluetoothilla ja kuulokojeiden tekniset ominaisuudet ovat muuttuneet pienien prosessoreiden myötä. Voidaankin sanoa, että kuulokojeet ovat pieniä tietokoneitä korvan takana.

Sairaalassa työskentely alkoi muuttua liukuhihnatyöskentelyksi. Asiakkaita tuli ”ikkunoista ja ovista” Monet asiakkaat eivät olleet tyytyväisiä kuulokojeisiin. Äänet kuulostivat kovilta, liian kirkkailta ja melua oli aivan liikaa. Audionomien kädet oli sidottu kilpailutuksessa hyväksyttyihin kojemalleihin. Jouduin aina vain sanomaan: ”kyllä näihin tottuu, kun pitää vain paljon kuulokojeita”. Hyvin moni ei tottunut, eikä sen vuoksi pitänyt kojeita. Seurauksena oli huonokuuloisen asiakkaan puheenerotuskyvyn romahtaminen 2-4 vuoden aikana tai jopa nopeammin, jos asiakkaalla oli ikää ja aivojen rappeutumista aiheuttavia sairauksia. Konkreettisena esimerkki: vuosituhannen alussa kuulokoje annettiin vain toiseen korvaan, jolloin toinen korva jäi ns. nukkumaan. ”Nukkuvaan” korvaan ei tullut ääniärsytystä, mikä laski puheenerotuskyvyn minimilleen ja korvasta tuli käyttökelvoton. Puheenerotuksen laskun vuoksi kuulokojeesta saatu hyöty on huonompi verrattuna hyvään puheenerotukseen.  Onneksi tänä päivänä on EU:n direktiivi siihen, että molemmat korvat saavat oman kuulokojeensa myös julkiselta sektorilta.

Kuulokojeiden laatu ja äänimaailma julkisella sektorin puolella onkin sitten toinen juttu. Kuulokojesovitus kojeineen maksaa kunnalle noin 1000 euroa per asiakas, joten kojeen laitto piirongin laatikkoon sen äänimaailman tai mallin vuoksi on kallista ajatellen veronmaksajia.

Oman kuuloalan yrityksen perustaminen alkoi hiipimään ajatuksiini jo vuonna 2013. Tuolloin neljästä lapsestani kolme olivat vielä alaikäisiä, ja meillä oli hirmuiset ruuhkavuodet kaiken maailman harrastusten parissa. Meillä harrastettiin ratsastusta, motocrossia, jääkiekkoa, pesäpalloa, hiihtoa, alppihiihtoa, kitaransoittoa ja sellonsoittoa. Saattoipa joku jopa unohtua, ja siksi siirsinkin oman uran ajattelemisen hieman myöhäisempään ajankohtaan. Sitten loppuvuodesta 2017 en enää pystynyt pitämään ajatuksiani vain omina unelmina, vaan otin riskin, sanoin itseni irti keskussairaalasta ja perustin oman yrityksen. Kemin liikkeen ovet avautuivat maaliskuussa 2018.

Yrittäminen kuulonkuntoutuksen alalla on ollut minulle unelmien täyttymys. Saan palvella asiakkaitani ”omalla tyylillä”.  Haluan antaa heille parhaan mahdollisen kuuluvuuden uusimman huipputeknologian avulla, ja palvella heitä joustavasti ja heidän ehdoillaan. Meillä Toivon Kuulossa kuunnellaan asiakasta, ja me haluamme asiakkaiden kuulevan paremmin. Toivo paremmasta kuuluvuudesta innoitti minut myös nimeämään yrityksen Toivon Kuuloksi.

Nyt suunnitelmissa onkin avata kuulontutkimuksen ja -kuntoutuksen erikoisliike myös Ouluun alkuvuodesta 2020.