Tervetuloa vuosi 2021

Hyvin erikoinen vuosi alkaa olla takana päin. Toivon Kuulo avasi alkuvuodesta uuden liikkeen Ouluun. Pian sen jälkeen tuli korona- pandemia, joka meinasi pysäyttää kaiken toiminnan. Ikäihmiset määrättiin karanteeniin. Syksyllä oltiin taas hieman viisaampia, ja otettiin käyttöön maskit. Tärkeät terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät asiat on kuitenkin hoidettava. 

Oulussa työskentelimme kahden audionomin voimin, ja joksikin aikaa keväällä oli pakko myös lomauttaa työntekijöitä.  Onneksi syksy oli kaiken kaikkiaan hyvinkin vilkasta aikaa niin Kemin kuin Oulunkin liikkeessä. Asiakkaat ovat löytäneet meidät,  ja meidän hyvään palveluun ollaan pääsääntöisesti erittäin tyytyväisiä. ”Viidakkorumpu” on alkanut rummuttamaan meidän kannalta hyvin. Suuri kiitos meidän asiakkaille. Yhdessä olemme parantaneet teidän selviytymisestä alentuneen kuulon kanssa. Uusien kuulokojeiden myötä monen elämänlaatu on parantunut. Paremman elämänlaadun ja kuulemisen myötä on tullut myös turvaa tulevalle, kun saadaan pidettyä puheenerotus parempana, ja sen myötä myös muisti. Iloksemme olemme huomanneet, että myös lääkärit ovat kehoittaneet hankkimaan kuulokojeet muistiongelmien ilmetessä. 

Paljon on hyvääkin tässä vuodessa, haluan erityisesti kiittää työntekijöitäni aivan mahtavasta panostuksesta ja joustosta työhönsä. Kemin liikkeessä vastuussa on Nina Salmela-Kunnari. Hän on hyvin ottanut paikkansa siellä ja, on jaksanut yksin joka tilanteessa.  Ouluun sain kokeneen audionomin töihin helmikuussa. Sanna Kotimäki yllätti minut hyvin vahvalla tietämyksella niin audiologiaan kuin myös kojesovituksiin liittyen. Opin häneltä tosi paljon asioita. Sanna jättää tehtävät nyt vuoden vaihteessa, mutta olen hänen panostuksesta erityisen kiitollinen. Kiitos ja hyvää jatkoa Sannalle Kajaaniin. Tammikuussa meillä aloittaa työt vastavalmistunut audionomi Juha-Matti Annala. Tästäkin olen erityisen onnellinen, koska audionomien saatavuus ei ole kovinkaan hyvää missään päin Suomea.  Juha-Matilla on kokemusta niin sairaanhoidollisista tehtävistä kuin tietotekniikasta, ja  juurikin se oikeanlainen ote asiakastyöhön. Kokemuksen karttuessa olen varma, että hänestä tulee loistava audionomi. Pieniä työtehtäviä ovat hoidelleet tänä vuonna myös audionomit Niina Kallio ja Eija Vilmi, kiitos myös heille ja onnea Eijalle tulevaan, hän ei tule enää takaisin. Niina jatkaa Kemissä, aina silloin tällöin. 

Näin uuden vuoden kynnyksella mietin elämää ja terveyttä. Mitkä ovat meidän arvot? Itselle tällä hetkellä ei tule muuta tärkeämpää asiaa mieleen kuin terveys. Vaikka en ole vielä viittäkymmentäkään,  ja tähän asti olen saanut olla täysin terve, niin olen kuitenkin nähnyt työssäni monenlaisia kohtaloita, myös nuoremmilla ihmisillä. Työssäni tapaan usein ikäihmisiä,  jotka ajattelevat, tai ainakin sanovat, että he ovat jo liian vanhoja kokeilemaan kuulokojeita tai ostamaan uusia. Tämä on taas niitä asioita, jolloin minä näen punaista! Ei voi olla ikärajaa sille, milloin hoidetaan ja  huolehditaan terveydestä. Sitä paitsi kukaan ei tiedä, milloin on kenenkin viimeiset elinvuodet. Olen moneen otteeseen kertonut,  että kuulokojeet laitetaan liian myöhään. 

Kuuloaisti vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämänlaatuun. Huono kuulo hiipii monesti hyvin salakavalasti pikkuhiljaa. Viimeistään silloin kun toiset alkavat huomautella huonosta kuulosta,  on todellakin aika lähteä tarkistuttamaan kuulo. Meillä Toivon kuulossa onkin nyt tammikuun ajan mahdollisuus varata aika ilmaiseen kuulontarkistukseen. Lämpimästi tervetuloa! Voit varata ajan soittamalla tai netistä. 

Elämä ja matka jatkuu! Toivon Kuulossa ollaan valmiita palvelemaan juuri sinua kuulo-ongelmissa. Meiltä saat myös kuulon suojaamiseen juuri sinulle sopivat suojaimet. Tervetuloa tutustumaan ja kokeilemaan.

Parempaa uutta vuotta 2021 toivottaen Sari Toivanen